NVIC - KWALITEIT- RICHTLIJNEN - Extra Corporeal Life Support (ECLS) (2016)

Extra Corporeal Life Support (ECLS) (2016)

ECLS staat voor Extra Corporeal Life Support, ook wel Extra Corporeal Membrane Oxygenation (ECMO) genaamd. ECLS is een vorm van extracorporele ondersteuning, waarbij een externe pomp veneus bloed van de patiënt afvoert naar een membraanoxygenator (kunstlong), waarin het bloed wordt geoxygeneerd en koolstofdioxide wordt verwijderd. Vervolgens wordt het bloed teruggevoerd naar de circulatie van de patiënt.

Er zijn twee vormen van ECLS: veno-arteriële en veno-veneuze ECLS. Bij veno-arteriële ECLS (va-ECLS) wordt het bloed via een grote vene uit het lichaam gepompt en daarna, via de kunstlong, teruggevoerd naar een arterie. Hiermee kan zowel de functie van de longen als van het hart tijdelijk worden overgenomen. Bij veno-veneuze ECLS (vv-ECLS) wordt het bloed via een grote vene uit de patiënt gepompt en daarna via de kunstlong teruggevoerd naar het rechter hart. Met deze techniek wordt enkel de functie van de longen overgenomen, zonder dat er sprake is van circulatoire ondersteuning. De bloedflow van beide systemen ligt doorgaans tussen de 3 en 8 L/min en men spreekt daarom van high-flow devices of systemen. Een variant van vv-ECLS is extracorporele CO2 verwijdering (ECCO2-R). Dit is in feite een vv-ECLS systeem, maar er wordt gebruik gemaakt van een veel lagere bloedflow van 0,5 tot 1,0 L/min. Hierdoor kan men gebruik maken van dunnere catheters (zoals CVVH-catheters) waardoor het risico op complicaties sterk is verminderd. Anders dan bij vv-ECLS is de bloedflow te laag om te oxygeneren. Deze systemen zijn low-flow devices. richtlijn ECLS versie 8 – definitief vastgesteld op 23 mei 2016.

Dus:

  1. High-flow va-ECLS wordt toegepast bij hart (en long)falen
  2. High-flow vv-ECLS wordt toegepast bij longfalen.
  3. Low-flow vv-ECLS (< 1 L/min) ondersteunt enkel CO2 verwijdering, en wordt toegepast bij (ultra) protectieve beademing of voorkomen van invasieve beademing bij exacerbatie COPD.

Dit document beschrijft de meest voorkomende indicaties voor ECLS op de intensive care in Nederland en een voorwaarden voor het veilig toepassen van deze techniek.

Download de richtlijn

Status

Vastgesteld

Categorie

  • Cluster IC
  • Luchtweg en beademing
  • NVIC richtlijn