26 november 2024

Ecmo

Nieuws

Nieuwe richtlijn ECMO

De richtlijn Extracorporeal Membrane Oxygenation (ECMO) is volledig herzien op basis van de laatste inzichten uit wetenschap en praktijk.

Daarnaast is de richtlijn opnieuw opgebouwd volgens de criteria beschreven in Medisch specialistische richtlijnen 3.0.

ECMO is een vorm van mechanische circulatie- en/of ventilatie-ondersteuning. Een buiten het lichaam gelegen pomp voert veneus bloed van de patiënt af naar een membraanoxygenator (kunstlong). Hierin wordt het bloed van zuurstof voorzien en wordt koolstofdioxide verwijderd. Vervolgens gaat het bloed terug naar de patiënt. Zo kan met behulp van ECMO de circulatie en ademhaling worden overgenomen en blijft de patiënt in leven tot die is hersteld of klaar is voor een vervolgoperatie.

In de herziene richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Indicatiestelling voor Veno-Arteriële en Veno-Veneuze ECMO en extracorporeal cardiopulmonary resuscitation
  • Antistolling
  • Unloading
  • Canulatietechnieken
  • Weaning van ECMO
  • Organisatie van zorg

Samenwerking

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de intensivisten (NVIC), longartsen (NVALT), anesthesisten (NVA), cardiologen (NVVC), thoraxchirurgen (NVT), klinisch perfusionisten (NeSECC) en verpleegkundigen (V&VN). Technische geneeskundigen (NVvTG), revalidatieartsen (VRA), ziekenhuisfysiotherapeuten (NVZF), fysiotherapeuten (KNGF) en de Patiëntenfederatie via Family and Patient Centered Intensive Care/IC Connect hebben meegelezen. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

Bekijk ook

oproep abstracts

Origineel Nederlands wetenschappelijk werk

Kopie van NVIC Nieuws Uitgelichte afbeelding-12

(Best practices infuusvloeistoffen 🔒)