6 november 2023

Uitgelichte afbeelding website - intensivistendagen 2024

Nieuws

Intensivistendagen 2024

Een voorwoord schrijven over een congres met als thema grensverleggend…. Dat moet niet alleen over IC Geneeskunde en over onze Intensivistendagen gaan … toch?

Natuurlijk gaat het een mooi congres worden, waarbij we de grenzen aan onze verantwoordelijkheid maar eens onder de loep nemen: moeten we ons nu juist meer of minder bemoeien met en verantwoordelijkheid nemen in het ziekenhuis buiten onze eigen IC-afdeling?

En hoe hard zijn die ondergrenzen eigenlijk van al die dagelijkse parameters die wij gebruiken? Om maar eens wat te noemen: wat is eigenlijk nog een acceptabele bloeddruk, of diurese en wanneer zijn de trombo’s echt onder de maat?

En moeten we eigenlijk wel alles doen wat we kunnen? Hierover hebben we een mooie paneldiscussie opgezet tussen Dinis dos reis Miranda uit het Erasmus MC en bekend voorstander van E-CPR en Armand Girbes uit het Amsterdam UMC, die hier kritisch over is.

Op beide dagen hebben we natuurlijk ook weer voor een beetje luchtige afsluiting gezorgd. Op donderdag een aantal kijkjes over de grens: octogenarians, New York en nog een verrassing, lekker divers en allemaal leuk. En op vrijdag sluiten we dan af met een sessie over grenzen aan de fysiologie: die van topsporters, van duikers en bergsporters en die van de obese medemens.

Maar met het thema grensverleggend dwalen mijn gedachten nu vooral ook af naar al die schendingen van respect voor grenzen…, schendingen van respect voor grenzen van human rights, in het Oekraïne conflict, in het conflict tussen Israël en Hamas, de Oeigoeren in China, de vrouwen in Iran, en ga-zo-maar-door… Misschien ook een goed moment om daar even bij stil te staan en ons tegen al die schendingen uit te spreken! Als we dat allemaal en samendoen helpt het zeker, daar ben ik van overtuigd. En natuurlijk doet u allemaal mee; dat hebben we – zo betoogt Florence Atrafi op 16 oktober in haar blog voor Medisch Contact – immers ooit allemaal beloofd of gezworen toch? En ‘die belofte maakt schuld’!

En ja, dan mag u mij ook houden aan de belofte dat het weer prachtige, leerzame Intensivistendagen worden.

Tot 1 februari op de Intensivistendagen in Gooiland, Hilversum.

Peter de Feiter, voorzitter NVIC-congrescommissie

Bekijk ook

penningmeester

Werk mee aan een sterk NVIC!

Nieuwsbrief - fallback

(Nieuwsbrief 2024 | 12 🔒)