16 december 2022

Kopie van NVIC Nieuws Uitgelichte afbeelding-20

Nieuws

Congres ICU of The Future in Rome (ISICEM)

Tijdens dit congres was er aandacht voor verandering van IC zorg in de context van een veranderende wereld.

Maatschappelijk hebben we in alle landen te maken met dezelfde problematiek: vergrijzing, afname van personeel en afname van financiële middelen. Gediscussieerd werd over de vraag of dit tot een toename of afname van IC-patiënten zou leiden. Zaken als passende zorg, precision medicine en preventie van IC zorg zouden een toename van IC zorg wel eens kunnen voorkomen in plaats van doen toenemen.

Met uitzondering van tijden waarin er sprake is van een pandemie, maar in geen enkel land wordt in deze tijd van schaarste menskracht en middelen vrijgemaakt om pandemische beschikbaarheid te houden. Informatietechnologie gaat een steeds grotere rol spelen op de intensive care. Denk aan de inzichten die wij krijgen uit data-analyse, maar ook het gebruik van machine learning modellen en artificial intelligence, al dan niet verweven in de apparatuur die we op de IC gebruiken.

Samenwerking met andere type deskundigen en andere (technische) industrieën en universiteiten zal steeds belangrijker worden. Dat vraagt van ons om steeds meer in netwerken te denken en te werken. Ook wetenschappelijk heeft het gebruik van datascience steeds grotere invloed, zoals Lennie Derde ons met verve uitlegde bij de bespreking van de Remap-Cap platform trial.

Aandacht was er ook voor de mens, de patiënt en de professional. Er was ruimte voor discussie over het aantrekkelijk houden van ons vak, zowel voor artsen als verpleegkundigen, maar ook voor het beperken van de schade die een IC-behandeling kan veroorzaken voor een patiënt. Zwart-wit antwoorden hebben we niet gekregen, wel veel stof tot nadenken en discussie.

Dat deden we o.a. met een Nederlandse delegatie intensivisten tijdens het Running Dinner. Tijdens een aangename wandeling maakten we kennis met het oude Rome, genoten van de Italiaanse keuken en het netwerk moment! We leerden dat de resten van het oude Rome de basis vormen voor een nog steeds prachtige, maar continu veranderende stad.

Tot slot gaf de stad ons een mooie overweging mee die helemaal aansluit bij de gedachte die de NVIC uitdraagt: alleen samen komen we verder!

Gli uomini costruiscono troppi muri e mai abbastanza ponti”
(De mens bouwt te veel muren en nooit genoeg bruggen)

Pauline Buscher-Jungerhans

Bekijk ook

3020d09_w818_logodidw

Dutch ICU Data Warehouse

Feestdagen 2022

Fijne feestdagen!