Bericht van de voorzitter (4)

donderdag 19 maart 2020

Bericht van de voorzitter (4)

Beste collega’s,

Op dit moment is er een scheve verdeling van het aantal COVID-19 patiënten op de verschillende IC-afdelingen in het land. We zien met name in Noord-Brabant de druk op de IC-capaciteit enorm toenemen, maar ook in andere regio’s zijn de verschillen groot. De verwachting is dat het aanbod van COVID-19 patiënten in de gebieden waar de haarden zitten verder zal oplopen. Om de druk op de IC’s die nu de meeste COVID-19 patiënten hebben iets te verlichten en ruimte te creëren zodat ook nieuwe patiënten kunnen worden opgevangen, probeert de NVIC in afstemming met de ROAZ de coördinatie van het verplaatsen van deze patiënten in betere banen te leiden. Wij verwachten volgende week (26 maart) 500-1.000 patiënten.

Concreet betekent dit dat vanuit de NVIC nu afdelingen actief worden benaderd om te vragen of er patiënten zijn die overgeplaatst moeten worden. Vervolgens wordt de overplaatsing in gang gezet. Alle MICU’s worden hier voor ingezet. Een aantal IC’s heeft al proactief laten weten patiënten te willen ontvangen. Wij vertrouwen echter op medewerking van alle IC’s in Nederland.

Vandaag en morgen neemt Piet Melief de coördinatie voor zijn rekening. Wij kijken hoe de coördinatie voor de lange termijn vorm gegeven kan worden.

Met vriendelijke groet,
Het NVIC bestuur